Bent u geïnteresseerd neem gerust contact met ons op.   036-536 88 75

Fotovak prints

Als fotograaf wilt u de allerbeste fotoafdrukken, en wilt u geen consessies doen aan kwaliteit. Vroeger betekende dat zorgen dat de ontwikkelbaden in optimale conditie waren, en op speciaal fotopapier afdrukken met de juiste karaktereigenschappen voor een bepaald type foto.

In het huidige digitale tijdperk hebben de ontwikkelbaden plaats gemaakt voor nieuwe afdruktechnieken, en is kennis van werken met RGB kleurruimtes en ICC profielen belangrijk geworden. Wat niet is veranderd, is dat vakmanschap en kennis nog steeds essentieel is voor het allerbeste resultaat. Veel vakkennis van vaklabs is de afgelopen jaren helaas verdwenen, en kwaliteitsgrenzen zijn vervaagd. Bij Re-Art hebben we al die vakkennis nog wel in huis. Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring met allerlei processen, zowel analoog als state of the art digitaal. Re-Art is toonaangevend als het gaat om het reproduceren van kunst waarbij het uiterste wordt gevraagd van colormanagement, printers en materialen. Deze kennis gebruiken wij bij het afdrukken van uw fotografie en digitale kunst. Wij behandelen uw werk ook als kunst en steken veel energie om uw workflow af te stemmen op die van ons om uw bestellingen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bij Re-Art kunt u terecht voor de meest uiteenlopende fotovakprints van hoge kwaliteit. Wij geven u het beste advies en werken met de langst houdbare afdrukken. Voor mooie Barytaprints, Lustre prints, fine art prints, foto op dibond, plexiglas, Diasec, Liquid Gloss, MuseAcrylic, Chromaluxe of inlijstingen kunt u bij ons terecht. Wij werken met de beste fotopapieren, fabrikanten en printers en testen veel materialen uit onder extreme UV omstandigheden.

Wij zijn Certified Studio van Hahnemule maar dat wil niet zeggen dat wij zoals de meeste vaklabs met enkel Hahnemuhle werken. Wij werken met het beste materiaal ongeacht de fabrikant. Wij zijn daarom ook veel breder in het aanbod van materialen en vindt u bij ons naast Hahnemuhle ook Canson, Innova, Breathing Color, Moab, Museo Fine Art, Sommerset en Ilford.

De huidige chemische print (Lambda of Oce Lightjet) hebben aangetoond dat ze een zeer korte levenduur hebben en snel verkleuren. Aanleiding voor Re-Art om u juist te informeren en alternatieven te bieden. Momenteel komen er meer en meer soorten papier op de markt als vervanging en alternatief voor de chemische print. Re-Art is heel blij met deze ontwikkeling omdat ze al jaren aangeeft dat hun inkjet prints beter en langer houdbaar zijn dan de chemische prints die tegenwoordig worden aangeboden.
 

Lambda, Lightjet en C-prints

Veel fotografen houden nog vast aan de chemische print omdat ze denken dat deze mooier en langer houdbaar zijn. Niets is minder waar. De huidige Lambda prints verkleuren zeer snel. Laat u niet wijs maken door de mensen die zeggen dat Lambda prints langer mee gaan dan een goede archival inkjet print.

De chemische print (waaronder de Lambdaprint) zal op korte termijn tot het verleden gaan behoren. De machines worden door Durst al jaren niet meer gemaakt en oude machine worden opgekocht vanwege de onderdelen. Fabikanten van materialen komen meer en meer met inkjet materialen die de feeling en eigenchappen hebben van de traditionele chemische materialen.

Bij een chemische print (ook wel C-print) genoemd wordt lichtgevoelig materiaal door een laser belicht waarna deze belichte print wordt ontwikkeld door chemicalien. Vaak wordt gesproken over een “Lambda” print maar dat zegt niets over de kwaliteit of houdbaarheid van het lichtgevoelige materiaal. Net zo goed dat we praten over een Epson of Canon print. Dit zegt niets over de inkten, materiaal en resolutie waarmee wordt geprint. Laat staan de houdbaarheid daarvan.

Er zijn 2 soorten belichters die nog worden gebruikt. De Durst Lambda printer en de Oce Lightjet.

Durst Lambda print

Een Lambda print is print die belicht wordt middels een laser op een Lambdaprinter van de fabrikant Durst. Lambda is dus een type machine.  In een Lambda machine worden digitale bestanden middels 3 lasers (RGB) op fotografisch lichtgevoelig materiaal belicht Het fotografisch materiaal wordt chemish ontwikkeld en gefixeerd waarna de chemie met water wordt afgespoeld.  Net zoals we vroeger gewend waren met conventionele fotos of afdrukken uit de donkere kamer kan het de levensduur aanzienlijk verkorten als het afspoelen niet goed gebeurd, er te veel restanten van chemicaliën in spoelwater zitten waardoor de foto door blijft ontwikkelen. Zeker bij blootstelling van UV licht kan de foto razendsnel achteruit gaan. Je hebt goedkope en dure fotopapiersoorten. Veel goedkopere aanbieders van Lambdaprints maken gebruik van deze goedkopere soorten om u een zo voordelig mogelijk fotoprint aan te bieden. In de praktijk blijkt goedkoop, duurkoop!

Fabrikanten van chemische fotomaterialen als Kodak en Fuji maken vandaag de dag niet zoveel materiaal meer en zullen in nabije toekomst hun productie gaan stoppen. Momenteel zijn Kodak Endura or Fuji Crystal Archive nog wel de betere papiersoorten maar zijn ook deze materialen helaas niet lang houdbaar en verkleuren ze razendsnel in tegenstelling wat veel aanbieders van deze prints beweren. Een goede “certified” inkjet (giclee) print gaat 4 tot 5x langer mee dan een Lambda print indien ze op Kodak Endura or Fuji Crystal Archive zijn afgedrukt .

Oce Lightjetprint

Net als de Durst Lamda is de Oce Lighjet een belichter die middels een laser lichtgevoelig materiaal belicht waar na deze chemish ontwikkeld wordt.

Lambda vs Archival inkjetprint.

We kunnen het hebben over de karaktereigenschappen van beide prints maar dat is een persoonlijk iets. De Lambda print mits goed gecalibreerd, colormanaged en ontwikkeld heeft een iets hogere gamuth/D-max (kleurbereik) dan de meeste inkjet papieren. Indien je een zeer goede inkjet print met de juiste inkten op het juiste materiaal hebt afgedrukt ontlopen ze elkaar niet zo veel. Ga je kijken naar de resolutie en fijnheid dan wint een Epson inkjetprint. Hebben we het over lange houdbaarheid dan verliest de Lambda met grote cijfers. Volgens het Wilhelm Research center dan hebben de Lambda (C-Prints) gemaakt met archival papier van Kodak (Endura) of Fuji Crystal Archive maar een houdbaarheid van 40 jaar ten opzichte van een archival inkjetprint met minimaal 100 jaar.

Share this: