Geschiedenis

Grafisch technicus sinds 1985

Home > Geschiedenis

Heeft u vragen? Bel gerust op 036-536 88 75

Geschiedenis

Opgericht vanaf de zolderkamer en inmiddels een erkende speler in de internationale kunstbranche met ruim 35 jaar ervaring.

Re-Art werd in 2002 vanaf de zolderkamer opgericht door grafisch technicus Marcel Salome (1967) die zijn carrière begon als leerling reproductietechnieken in 1985 bij van Boekhoven-Bosch te Utrecht. Als opgeleid reproductiefotograaf, lithograaf en specialist van druktechnieken werd door hem al begin jaren negentig geëxperimenteerd met de digitale Scitex Iris printer en de digital Chromaline om gelimiteerde kunstdrukken en fotoprints te kunnen maken. Dit was nog ver voor de huidige inkjetprinters hun intrede deden.

Marcel is met Re-Art altijd op zoek naar de nieuwste technieken en materialen en weet zijn traditionele, analoge achtergrond perfect te combineren met de huidige digitale middelen. Re-art wordt door veel kunstenaars gezien als een van de beste master printers van deze tijd en komen daarom speciaal vanuit heel de wereld naar Almere om met Re-Art gelimiteerde edities op te starten.

Oprichter

Marcel Salome

marcel-nov-square-2020-01_600

Over het verschil tussen het vroegere analoge tijdperk en het huidige digitale tijdperk, zegt hij:

“De techniek is veranderd, maar de principes zijn hetzelfde. Een goed resultaat begint bij weten waar je mee bezig bent. In het analoge tijdperk moest ik zorgen dat de kwaliteit van mijn ontwikkelbaden goed waren en ik de juiste film of fotopapier koos. Nu zorgen we met Re-Art dat alle apparatuur gekalibreerd is, en dat we de ICC profielen op orde hebben. Een ding is hetzelfde gebleven en dat is vakkennis en vakmanschap en daar ontbreekt het vandaag de dag helaas vaak aan, omdat veel vakkennis verloren gaat.”

“Om het karakter van het oorspronkelijke kunstwerk zo goed mogelijk te behouden steken we veel energie in de voorbereiding. Ook de samenwerking met de kunstenaar of fotograaf is enorm belangrijk voor ons. We moeten ons kunnen inleven in de kunstenaar of fotograaf om het uiterste uit hun werk te halen. Er moet een chemie zijn tussen ons om net dat ene stapje verder te kunnen gaan en het uiterste te behalen.”

“Een goed kunstwerk of fotoafdruk ervaar je, en dat geldt ook zeker voor een eventuele reproductie van het werk, ongeacht of je het nu mooi vindt of niet. Van een goed kunstwerk of een goede foto gaat een bepaalde magie uit, en die proberen we ook vast te leggen in een giclée, foto of fine art print. Het zijn de kleine details waar wij op letten, en die vaak niet eens opvallen, die zorgen dat een kunstdrukwerk van Re-Art net anders en beter is. Kwaliteit verkoopt nu eenmaal beter dan kwantiteit”.