Bent u geïnteresseerd neem gerust contact met ons op.   036-536 88 75

Plexiglas • Diasec • MuseAcrylic

Plexiglas – Acrylaat – Diasec

Foto’s in galeries en musea worden vaak gepresenteerd achter acrylaat (plexiglas) echter zijn er grote verschillen in kwaliteit en houdbaarheid. De goedkope aanbieders maken gebruik van lijmfolies en een mindere kwaliteit acrylaat. Nadeel is dat de lijmfolies gevoelig zijn bij blootstelling van UV en gaan oplossen. Goedkoop blijkt dan achteraf duurkoop. Prima voor consumenten gebruik maar als fotograaf of kunstenaar moet je dat risico niet willen nemen.

werktek-diasec-001

Re-Art maakt gebuik van duurzame siliconen verlijmingen en plexiglas. Plexiglas is een merknaam en het beste meest heldere in zijn soort. De print wordt op een dibond (alluminium drager) geplakt en voorzien van een heldere siliconen lijmlaag die zorgt dat het plexiglas op de foto kan worden verlijmd. Deze siliconen lijmen zijn UV bestendig en tasten de print niet aan. De werken op dibond met Plexiglass voldoen aan de museumnorm die fotomusea stellen.

Diasec® is een merknaam. Het procede is eind jaren 60 door de Zwitserse chemicus Heinz Sovilla ontwikkeld die het ook de naam Diasec® heeft gegeven. Diasec® is altijd toonaangevend geweest in kwaliteit in de kunstsector. Diasec is niets meer dan de lijm die wordt toegepast en zorgt tussen de hechting van print en plexiglas. Inmiddels zijn er meerdere mogelijkheden voor verlijming tussen print en plexiglas. In alle gevallen blijft het van belang dat men wel met de juiste papieren en inkten werkt zodat die geen chemische reactie aangaan met elkaar.

MuseAcrylic

MuseAcrylic is ontstaan door behoefte van galeries dat er een kwaliteitsstandaard kwam voor afbeeldingen verwerkt achter plexiglas (arcylaat) voor fotografie, digitale kunst en kunst in het algemen. MuseAcrylic is de juiste combinatie van inkten, papier, acrylaat en siliconenlijm wat staat voor een levenslange garantie.

 

Diasec is in Nederland zo’n beetje de standaard geworden als het gaat om duurzaamheid, maar Diasec zegt niets over de kwaliteit van de gebruikte print (bijvoorbeeld Lambda), de gebruikte siliconen lijm en het merk acrylaat. Het is slechts een gepatenteerde naam dat staat voor betrouwbaarheid. Bij gebruik van verkeerde print zal hij gewoon verkleuren en kunnen de siliconen een reactie aangaan met de coating van het papier. Wat nadelig kan zijn is de verzuring van het papier aan de zijranden. Door blootstelling van zuurstof en vocht dat kan binnendringen aan de zijranden treed er vergeling en soms zelf schimmel op. Het is daarom van belang met het juiste papier te werken. Wordt er mindere kwaliteit acrylaat gebuikt dan ontstaat er een groene zweem of een melkachtige sluier als er een spot op wordt gezet wat de afbeelding niet ten goede komt.

 

Wat enorm belangrijk is voor acrylaat producten is de verlijming van de foto met het acrylaat. Er wordt verlijmd met heldere siliconen lijmen (Diasec, MuseAcrylic) of met lijmfolies. Lijmfolies hebben een kortere levensduur (7 jaar) en zullen gaan oplossen door blootstelling van UV. Het acrylaat zal gaan loslaten en er treed een grauwe sluier op. Acrylaat verlijmd met siliconen zijn duurzamer maar de siliconen hechten niet aan elk materiaal en kunnen een chemische reactie aangaan met papier en inkten.
Het process vereist vakmanschap en ervaring.

 

Bij deze processen wordt een foto gelijmd op een Dibond drager en vervolgens voorzien van een acrylaat. Acylaat is de grondstof voor Plexiglas en Persplex of aanverwante producten. Plexiglas en Persplex zijn merknamen die staan voor kwaliteit en helderheid. Helaas worden veel producten onder deze naam aangeboden terwijl het een goedkope mindere kwaliteit is. Binnen dit segment heb je net als glas enorme kwaliteits en prijsverschillen. Goedkoop acrylaat is zeer krasgevoelig, heeft een groenige zweem en is niet helder. Merken als Plexiglas, Persplex of True Lite zijn duur maar ook kwalitatief zeer goed.

 

Share this: