Proofing

Laat uw werk met onze expertise omzetten voor het optimale print resultaat!

Home > Proofing

Heeft u vragen? Bel gerust op 036-536 88 75

Fine Art Prints

Proofing

Proofing

Voor een volledige controle over uw uiteindelijk afdruk is een proofing een pre. De proofing is een belangrijke fase voor het daadwerkelijk printen van uw werk. Wij adviseren dan ook altijd om vooraf een kleine kleurproef te laten maken in plaats van direct te printen. Hiermee voorkomt u achteraf teleurstellingen vanwege kleurafwijkingen ten opzichte van uw  bestand op uw beeldscherm of uw originele werk.

Wij maken onderscheid tussen digitaal door u aangeleverde bestanden en reproducties van schilderijen van door ons gescande kunstwerken op onze Cruse Fine Art Scanner.

  • Proefafdruk op fine art papier of canvas
  • Opschonen bestand
  • Professionele begeleiding

Proofing van digitaal aangeleverde bestanden.

Wat u op uw beeldscherm ziet komt er in de meeste gevallen niet uit als print. U gaat immers van een lichtbron RGB naar een afdruk waarbij vele factoren afhankelijk zijn hoe de print eruit komt te zien.

Wij werken met gekalibreerde Eizo monitoren die afgestemd zijn op ons printproces maar de ervaring is dat veel kunstenaars en fotografen werken met een Apple monitor of beeldscherm dat afgestemd is voor film of internetgebruik. Daarnaast zijn de instellingen van Photoshop van enorm belang en ook of u het bestand heeft opgeslagen met een ICC profiel. Als dat niet het geval is dan is de uitkomst in kleur onvoorspelbaar. Het is een enorm verschil in welke kleurruimte u werkt binnen Photoshop. Is dat S-RGB, Adobe RGB of Pro-Photo RGB? Ze geven alle drie een andere uitkomst in print als deze geconverteerd worden naar de inkten die wij gebruiken voor onze fine art en giclee prints.

basis-inzet-proofing-1600x800-pixels

Vandaar dat wij altijd adviseren om bij de eerste keer een proefdruk te laten maken. Op basis van deze proefdruk kunnen wij het resultaat nog bijsturen en corrigeren. Als de proefdruk akkoord is zullen wij alle gegevens opslaan in de digitale master zodat men bij eventuele herdrukken exact hetzelfde resultaat heeft.

Proofing van een schilderij

proofing-with-tjalf

Een schilderij reproduceren is een van de moeilijkste procedés binnen ons vak. De reden is dat een kunstenaar elke kleur kan schilderen die het menselijke oog kan waarnemen. Helaas is het ook een wetenschappelijk gegeven dat we niet in staat zijn om elke kleur fotografisch vast te leggen of te printen omdat veel kleuren buiten het fotografische kleurenspectrum valt of buiten het kleurbereik ligt van onze pigment inkten.

Sommige kleuren die we niet kunnen fotograferen kunnen we wel weer printen of andersom. Een olieverf schilderij heeft een ander benadering nodig dan een acrylverf schilderij. Door de transparantie van olieverf kunnen kleuren door breking van het licht veranderen. Daarnaast is het medium waarop we printen ook bepalend voor de kleurweergave. Een glossy papier of Chromaluxe plaat heeft een intensere beleving dan een matte papiersoort. Het is daarvoor van belang dat er een uitgebreide kleurproeven nodig zijn om zo dicht mogelijk het originele schilderij te benaderen. Er zullen dus in sommige gevallen compromissen moeten worden gesloten maar als eenmaal de kleuren zijn vastgelegd dan staan wij garant dat zowel de eerste afdruk als laatste afdruk van uw editie gelijkwaardig is.

Tijdens de proofing fase zullen wij het digitale bestand ook optimaliseren en storende elementen als eventuele stofjes, krasjes of reflecties weg retoucheren. Ook zullen wij in overleg met de kunstenaar de originele handtekening verwijderen zodat later opnieuw gesigneerd kan worden. De proofing doen wij op het hetzelfde materiaal als waar later op geprint gaat worden. Na akkoord worden alle gegevens opgeslagen het digitale master bestand en slaan wij de kleurproef op in ons archief waardoor wij de garantie kunnen geven