Giclée prints

Prachtige diepe kleuren en optische werking

Home > Giclée prints

Heeft u vragen? Bel gerust op 036-536 88 75

Fine Art Prints

Giclée prints

Giclée prints zijn kwalitatieve hoogstandjes

certified-art-giclee-logo-black_

Giclée prints zijn hoogwaardige reproducties van kunstwerken. De giclée kunstdruk is een hedendaagse digitale printtechniek dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars aan grafieken worden gesteld. De giclée kunstdruk heeft net als de Fine Art Print en fotoprint een gelijkwaardige plaats veroverd in de kunstwereld tussen de meer bekende traditionele grafiektechnieken als de ets, zeefdruk en steenlitho.

Diverse musea in de wereld exposeren giclées in plaats van het originele kunstwerk als het origineel te kwetsbaar is om tentoon te stellen. Hieruit blijkt dat de giclée een kwalitatief hoogstandje is, mits deze aan alle voorwaarden voldoen die musea als eis stellen, waaronder de ISO 9706 en NEN2728 norm en mits deze op een hoogwaardige manier is geproduceerd.

  • Printen on Demand
  • Garantie op kleurechtheid en houdbaarheid
  • Keuze uit vele materialen
  • Relatief lage opstartkosten
  • Milieuvriendelijk procedé7
  • Gestabiliseerd productieproces

Levertijd: 5 a 10 werkdagen

Prijs: vanaf 12,50

Helaas is er nog altijd zeer veel wildgroei van aanbieders die misbruik maken van de naam giclée en u zeer voordelige prints op canvas en papier aanbieden veelal van bedroevende kwaliteit. Prints die strepen vertonen, met goedkope inkten en materialen worden geproduceerd, alle diepte in kleur missen en niet lang meegaan. Vervaardigd op printers met inkten die bestemd zijn voor de commerciële grafische markt die niet kleurecht zijn en niet lang houdbaar.

Echte giclée prints worden vervaardigd met een enorm hoge resolutie (minimaal 1140dpi tot 2880 dpi) en worden geprint met kostbare archival inkten op zuurvrije materialen.

De canvas en papiersoorten zijn speciaal voorzien van een onderlaag (coating) die zorgt dat de inkten niet worden afgebroken. De canvas giclée prints worden na het printen voorzien van een uv-werend vernis of een uv-topcoating waardoor Re-Art een levenslange garantie kan geven.

De giclée kwam in een negatief daglicht te staan omdat galeries problemen ondervonden doordat zij giclée prints verkochten die al na een paar maanden verkleurden met als gevolg ontevreden klanten. Dit is te danken aan alle goedkope aanbieders die ook een graantje willen meepikken in deze markt.

Om deze wildgroei tegen te gaan en de kwaliteit te bewaken heeft Re-Art in 2003 in navolging van de Amerikaanse Tru Giclée het kwaliteitskeurmerk ‘Certified Art Giclée’ in het leven geroepen.

Met dit kwaliteitsproduct en -keurmerk heeft Re-Art het vertrouwen weten te herstellen binnen de kunstwereld. Slechte prints of prints die niet lang houdbaar zijn, kunnen u als kunstenaar veel schade toebrengen.

Als u als kunstenaar hoge eisen aan uw kunstwerken stelt dan moet u ook hele hoge eisen stellen aan de leverancier van uw gicléeprints.

Wat is een Giclée?

Een giclée is niets anders dan een inkjetprint, geprint met archival inkten op zuurvrije materialen in een rasterloze fijnheid. Giclée komt van het Franse werkwoord ‘gicler’ wat stralen of vernevelen betekent. Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier (fine art papier), fotopapier of canvas.

totonho
Artist Totonho

De giclée vindt zijn oorsprong eind jaren 80 in de Verenigde Staten. Via de in 1987 geïntroduceerde Scitex IRIS 3024 printer kon men voor het eerst digitale bestanden via een Apple computer naar deze printer sturen en uitprinten. Kunstenaars zagen meteen de mogelijkheid om op deze wijze gelimiteerde oplages te printen van hun originelen kunstwerken. Voorheen was dit alleen weggelegd voor kunstenaars die gebruikmaakten van de traditionele (grafiek) methodes als zeefdruk, steenlitho of ets.

De kwaliteit van deze giclée prints was niet echt zeer hoogwaardig en de kleuren vervaagden als deze in aanraking kwamen met uv-licht. Pas jaren later zijn er speciale watergedragen archival inkten gemaakt die zorgen voor een lange houdbaarheid. Marcel Salome (eigenaar van Re-Art) experimenteerde al in de jaren 90 met de IRIS 3024 printers om kunstwerken en foto’s te kunnen afdrukken en was daarmee in Nederland een pionier op het gebied van giclée printen. We kunnen gerust stellen dat Re-Art de naam giclée bekend heeft gemaakt in Nederland.

“Wij verkopen geen producten waar we zelf niet achter staan”

Certified Art Giclée™

Kunst is en blijft puur vakmanschap. Re-Art streeft naar de juiste bijdrage en het behoud van dit unieke vakmanschap en heeft daarom al in 2003 het kwaliteitskeurmerk ‘Certified Art Giclée’ geïntroduceerd. Het Certified Art Giclée™ kwaliteitskeurmerk is dé Europese standaard voor originele gelimiteerde giclée kunstdruk edities. Met het Certified Art Giclée™ komt er een onderscheid tussen originele, hoogwaardige en waardevolle museumkwaliteit giclée’s en de inktjetprints van vaak teleurstellende kwaliteit, die wel onder de naam giclée worden aangeboden. Het Certified Art Giclée™ logo garandeert consumenten, kunstenaars, galeries en musea de allerhoogste kwaliteit en een lange levensduur van de desbetreffende giclées en zijn altijd voorzien van een certificaat van echtheid. Certified Art Giclée™ staat ook garant voor dat er nooit meer prints worden vervaardigd dan met de kunstenaar is afgesproken. Is de oplage van een editie 25 dan zullen er nooit meer dan 25 gemaakt worden.

De houdbaarheid van een Certified Art Giclée™ is minimaal 100 jaar en haalt daarmee de archival standaard die gesteld wordt door het ‘Fine Art Trade Guild’.

De Certified Art Giclée is altijd vervaardigd met watervaste archival pigment inkten en op zuur en OBA vrije materialen. Deze materialen zijn voorzien van een onzichtbare coating die zorgt voor een chemische reactie tussen inkt en materiaal. De minimale resolutie is 1440 dpi waardoor de afdrukken rasterloos zijn en een ongekende detaillering hebben.

De Certified Art Giclée is altijd voorzien van een zichtbaar nummer en signatuur aangebracht door de kunstenaar. De handtekening wordt dus niet mee geprint. Ook het bijgeleverde certificaat is voorzien van een nummer en signatuur en tevens mede gesigneerd door de masterprinter. Op dit certificaat staat tevens de editie oplage inclusief de EA’s vermeld.

extra-inzet-sfeer-800×800-pixels_

“Certified Art Giclée geeft  garantie op houdbaarheidsgarantie!”

Certificaten met het Certified Art Giclée™ keurmerk en het GPE logo

De Certified Art Giclée™ is altijd voorzien van een certificaat van echtheid met een preeg. Op dit echtheidscertificaat staan alle belangrijke gegevens van de editie vermeld. Er staat een afbeelding van het kunstwerk op, de naam van kunstenaar, titel, website, oplage, aantal EA’s*, en masterprinter vermeld. De certificaten zijn voorzien van een blinddruk met keurmerk, nummering en signatuur van kunstenaar en masterprinter.

Dit certificaat is tevens de garantie op lange houdbaarheid.

Certified Art Giclée kunstdrukken met certificaat onderscheiden zich van alle andere Giclée drukken in de markt op kwaliteit. Ze geven tevens de consument een betrouwbaar gevoel van een waardevolle aankoop.

*EA ook wel Épreuve d’Artiste zijn extra afdrukken die in opdracht van de kunstenaar worden vervaardigd. Deze drukken (maximaal 10% van de oplage) maken deel uit van de oplage en behoren meestal tot de privécollectie van de kunstenaar. De kunstenaar gebruikt de EA’s vaak om weg te geven aan vrienden of bij speciale gelegenheden. Vaak als een oplage (de genummerde exemplaren) zijn uitverkocht zijn de EA’s nog het enige dat een galerie kan verkopen. Vaak worden de EA’s voor een hoger bedrag verkocht omdat het hier om de laatste exemplaren gaat. E.A’s ook wel als A.P ’s gesigneerd, wat staat voor ‘Artist Proof’.

Basic Giclée™

Naast de zeer hoogwaardige Certified Art Giclée™ levert Re-Art ook een Basic Giclée™.
De Basic Giclée™ is een voordelig alternatief ten opzichte van Certified Art Giclée™ en heeft een houdbaarheid van minimaal 30 jaar. De Basic Giclée is een mooi alternatief voor de beginnende kunstenaar.

Welke voordelen biedt een Giclée van Re-Art de kunstenaar?

Printing on Demand

Het grootste voordeel van de Giclée techniek is dat het niet meer nodig is om de oplage in zijn geheel te laten drukken. U hoeft dus geen grote investering te doen die wel nodig is bij een zeefdruk, ets of steendruk editie.

Wij maken gebruik van “Printing on Demand”. U kunt bij ons altijd op afroep bestellen en dus beginnen met één afdruk en als deze is verkocht weer bijbestellen. Wij garanderen dat de laatste afdruk exact gelijk is aan de eerste goedgekeurde afdruk. Zelfs als er maanden/jaren tussen de bestellingen zitten zorgen wij middels kleurmanagement voor een constante afdrukkwaliteit.
U heeft een laag financieel risico en geen opslagprobleem wat u wel heeft bij de andere druktechnieken.

Garantie op kleurechtheid en houdbaarheid

Wij geven garantie op de houdbaarheid van de door ons vervaardigde Giclée’s. Wij leveren een bijhorend certificaat wat deze garantie waarborgt. De door ons vervaardigde Certified Art Giclée’s hebben een houdbaarheid van minimaal 100 jaar onder normale lichtomstandigheden en 400 jaar museum geconserveerd.

Kosten zijn snel terug verdiend

De opstartkosten zijn relatief laag en meestal maakt men al winst bij verkoop van het eerste exemplaar. Bij een volledige verkoop van een editie kan deze tot 3x meer opleveren dan het verkochte origineel.

Hoge uniciteitwaarde door certificaat van echtheid

De inmiddels internationaal bekende Certified Art Giclée certificaten geven de galerie en consument een vertrouwd gevoel waardoor met sneller een kunstwerk aankoopt

Hoge stabiliteit in productieproces

Wij maken enkel gebruik van topproducten en onze inkten, canvassen en papiersoorten zijn uitgekozen op hun hoogwaardige eigenschappen. Onze archival pigment inkten, materialen en printers zijn de beste in hun soort. Mede hierdoor kunnen wij een stabiel productieproces garanderen.

Keuze uit zeer vele materialen

Wij bieden u een enorme keuze aan materialen op zowel canvas als papier om zo veel mogelijk het karakter van uw origineel te behouden.

Perfecte kleurbenadering en kleurcorrectie mogelijkheden

Door onze lithografische achtergrond zijn wij opgegroeid met kleur, kleur en nog eens kleur. Wij weten als geen ander het uiterste uit onze software en apparatuur te halen voor de meest perfecte print. Wij maken onze eigen ICC profielen en kalibreren onze apparatuur wekelijks. Indien gewenst kunnen we alle kleuren voor u aanpassen en corrigeren.

Milieuvriendelijk procedé

Onze giclee inkten zijn chemievrije op waterbasis en hebben geen schadelijk effect op het milieu. Onze canvas en papiersoorten zijn voornamelijk opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen, ph-neutraal en vrij van chemische witmakers en verlijmingsmiddelen.

De eigenschappen van een Giclée

Levensduur

Er wordt al snel geroepen dat een print 70 tot 100 jaar meegaat. In de praktijk is dit absoluut niet waar. De houdbaarheid van gicléeprint is van vele factoren afhankelijk. Wij kunnen u testresultaten laten zien waarbij de prints niet verkleuren maar wel de intken en materiaal wordt afgebroken of loslaat door blootstelling van UV.

Lees meer

Inkten en OBA zuurvrij materiaal zijn zeer belangrijk voor de houdbaarheid.

De door ons gebruikte inkten, papier en canvas soorten hebben uitvoerige houdbaarheidstesten ondergaan bij één van de meest toonaangevende, betrouwbare en volledig onafhankelijke inkt – media onderzoeksinstituten ter wereld: Het Wilhelm Imaging Research Institute* te Iowa in de Verenigde Staten. Daarnaast testen wij als Re-Art ook zelf op UV houdbaarheid middels de bluewool test waar we materialen blootstellen aan hoge concentratie UV licht. Door de combinatie van de door ons gebruikte inkten, fine art papier, canvassoorten en de eventuele vernis of krasbestendige UV-Topcoating kunnen wij Certified Art Giclee’s vervaardigen die tussen de 70 en 400* jaar meegaan. Wij geven hierop keiharde garantie!

* Testomstandigheden en resultaten volgens het Wilhelm Imaging Research Institute : 25 graden celsius, een luchtvochtigheid van 60% en een lichthoeveelheid van 450 lux, bij een blootstelling van
12 uur per dag. Deze omstandigheden zijn vergelijkbaar met verlichting in galeries en musea, kantoren en woonkamers.

** Afhankelijk van materiaal en blootstelling UV. In de regel gaat fine art papier en 100% katoenen canvasdoeken het langste mee. Als wij tussen de 50 en 300 jaar zeggen is 50 jaar bij u in huis met veel licht en 300 jaar museum geconserveerd.

Als er gicléeprints worden aangeboden voor 40,- euro per vierkante meter of minder zijn dit geen prints die lang houdbaar zullen zijn. Dit soort prints zijn vaak vervaardigd met een lage resolutie en gedrukt op goedkope materialen die niet zuurvrij zijn. Daarnaast bevatten dit soort materialen chemicaliën als OBA (witmakers) en zijn niet voorzien van een speciale coating. Re-Art print uitsluitend met uiterst betrouwbare hoog-gepigmenteerde waterbestendige archival pigment inkten. Deze inkten hebben nog altijd de langst mogelijke houdbaarheid ten opzichte van alle andere inkten en chermische processen.

Het Proces

Voor het vervaardigen van hoogwaardige Certified Art Giclée kunstdruk is een hoogwaardig digitaal bestand nodig. Op het digitale bestand vindt een kleurconversie plaats naar de giclée drukinkten en zal er een proefdruk worden gemaakt. Indien nodig kunnen er meerdere proefdrukken worden gemaakt naar tevredenheid van de klant.

Lees meer

Na goedkeuring van de kunstenaar wordt een digitaal master bestand gemaakt die wij opslaan in ons archief voor eventuele nabestellingen. Vanuit dit master bestand kan de kunstdruk worden vervaardigd. De Giclée wordt stuk voor stuk vervaardigd en is altijd van een rasterloze kwaliteit. Een enkele afdruk in zijn hoogste printresolutie (afhankelijk van formaat) kan wel tot een half uur in beslag nemen. Het is dus geen massa productieproces.

Het vervaardigen van een Certified Art Giclée™ is een ambachtelijk stukje werk en wordt doorgaans uitgevoerd door een masterprinter. Een groot voordeel van de Giclée is dat men met één stuks kan beginnen en op afroep (printing on demand) kan nabestellen. De opstartkosten ten opzichte van andere kunstdrukprocessen zijn zeer voordelig en men hoeft niet meteen de hele oplage af te nemen. U kunt dus later bijbestellen, wij zorgen ervoor dat er geen kleurverschil is tussen de eerste en laatste afdruk ook als daar een lange tijd tussen zit. Alle kleurinformatie wordt opgeslagen in de digitale master.

Formaat

De Giclee prints bij Re-Art worden in principe vanaf de rol geprint. Het maximale formaat wordt dus bepaald door de maximale breedte van de rol van uw keuze. Dit is per materiaal verschillend. De meeste materialen zijn te minste 111 cm breed en sommigen gaan zelf tot 152 en 164 cm. De lengte van de rollen zijn 12 a 15 meter lang.

Wilt u iets toevoegen aan uw giclee?

Indien gewenst kunnen wij uw giclee veredelen met bijvoorbeeld bladgoud of voorzien van gescheurde randen. Maak een afspraak en informeer naar de mogelijkheden. Voel u ook vrij om contact met ons op te nemen als u meer informatie wenst of de mogelijkheden wilt bespreken. Wij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 036-536 88 75.