Bent u geïnteresseerd neem gerust contact met ons op.   036-536 88 75

Giclée prints

De Mona Lisa is het bekendste en duurste kunstwerk ter wereld. Waarom? Dat komt mede, omdat de Mona Lisa ook het meest gereproduceerde kunstwerk ter wereld is. Zolang er druktechnieken zijn geweest hebben kunstenaars gebruik gemaakt van de mogelijkheid om oplages te drukken. Ook Rembrandt gebruikte niet voor niets de ets techniek om zijn werk te kunnen reproduceren.

De Giclée kunstdruk is een nieuw en eigentijds drukmedium dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars aan grafieken worden gesteld. Hierdoor heeft de Giclée kunstdruk een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele grafiektechnieken als de ets, zeefdruk en steenlitho. Diverse musea in de wereld exposeren Giclées in plaats van het originele kunstwerk. Ook hieruit blijkt dat de Giclée een kwalitatief hoogstandje is mits deze aan alle voorwaarden voldoen die musea als eis stellen waaronder de ISO 9706 en NEN2728 norm

Een kunstenaar (met name de fijnschilders) maken maar een beperkt aantal schilderijen tijdens hun leven. Deze schilderijen zijn vaak de enigste inkomstenbron. Met de komst van de Certified Art Giclée kunstdruk is het mogelijk geworden om meer rendement uit de originele kunstwerken te halen een naast extra inkomsten ook nog eens meer bekendheid te verwerven. Een uitgave van een gelimiteerde editie zorgt voor meer bekendheid omdat de kunstwerken breder worden verspreid en daardoor bekender wordt.

Helaas is er zeer veel wildgroei van aanbieders die misbruik maken van de naam giclée en u zeer voordelige prints op canvas en papier aanbieden veelal van bedroevende kwaliteit. Prints die strepen vertonen, alle diepte in kleur missen en niet lang meegaan. Vervaardigd op printers met inkten (solvent, Dye inkten) die bestemd zijn voor de sign/grafische markt met kleuren die verdwijnen als sneeuw voor de zon. Echte Giclée prints worden vervaardigd met een enorme hoge resolutie (minimal 1140dpi tot 2880 dpi) en er wordt gedrukt met kostbare archival inkten op zuurvrije materialen. De canvas en papiersoorten zijn speciaal voorzien van een onderlaag (coating) die zorgt dat de inkten niet worden afgebroken. De canvas prints worden voorzien van een UV werend vernis of een UV Top Coating. Hierdoor kan er door Re-Art een levenslange garantie worden gegeven. Ook musea en galeries ondervonden dat zij gicléeprints verkochten die al na een paar maanden verkleurden met als gevolg dat de klanten ontevreden terug kwamen en hun geld terug wilde hebben. Hiermee kreeg de giclée met name in Nederland ook een negatieve naam met dank aan alle goedkope aanbieders die ook een graantje willen meepikken in deze markt.

Om deze wildgroei tegen te gaan en de kwaliteit te bewaken heeft Re-Art in navolging van de Amerikaanse Giclée Printers Association en Tru Giclée, Giclée printers Europe opgericht en het kwaliteits keurmerk “Certified Art Giclée” in het leven geroepen.
Met dit kwaliteitsproduct en keurmerk heeft Re-Art het vertrouwen enigszins weten te herstellen. Slechte prints of prints die niet lang houdbaar zijn kunnen u als kunstenaar veel schade toebrengen en uw markt en goede naam verpesten. Als u als kunstenaar hoge eisen aan uw kunstwerken stelt dan moet u ook hele hoge eisen stellen aan uw leverancier van uw giclée’s.

Wat is een Giclée?

Giclée komt van het Franse werkwoord ‘gicler’ wat stralen of vernevelen betekent. 
Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier (fine art papier), fotopapier of canvas. De Giclée vind zijn oorsprong eind jaren 80 in de Verenigde Staten. Via de in 1987 geïntroduceerde Scitex IRIS 3024 printer kon men voor het eerst digitale bestanden via een Apple computer naar deze printer sturen en uitprinten. Kunstenaars zagen meteen de mogelijkheid om op deze wijze gelimiteerde oplages te printen van hun originelen kunstwerken. Voorheen was dit alleen weggelegd voor kunstenaars die gebruik maakten van de traditionele (grafiek) methodes als zeefdruk, steenlitho of ets. De kwaliteit van deze Giclée prints was niet echt zeer hoogwaardig en de kleuren verdwenen als sneeuw voor de zon als deze in aanraking kwamen met UV licht. Pas jaren later zijn er speciale watergedragen archival inkten gemaakt die zorgen voor een lange houdbaarheid. Marcel Salome (eigenaar Re-Art) experimenteerde al in de jaren 90 met de IRIS 3024 printers om kunstwerken en foto’s te kunnen afdrukken en was daarmee in Nederland een pionier op het gebied van Giclée printen.

Het proces

Het vervaardigen van hoogwaardige Certified Art Giclée kunstdrukken begint met het fotograferen (digitaliseren) van het origineel, bij voorkeur op een Cruse reprocamera of indien u fotograaf of digitaal kunstenaar bent met een hoogwaardig digitaal bestand.
Vanaf het digitale bestand wordt d.m.v. kleurconversie en proofing zo dicht mogelijk naar het origineel toegewerkt en zullen er meerdere proeven worden gemaakt. In veel gevallen zal de kunstenaar het digitale bestand bewerken zodat deze zijn geheel eigen karakter behoud. Na goedkeuring van de kunstenaar wordt een digitaal master bestand gemaakt. Vanuit dit master bestand wordt de gelimiteerde kunstdruk oplage vervaardigd. De Giclée wordt stuk voor stuk vervaardigd en is altijd van een rasterloze kwaliteit. Een enkele afdruk (afhankelijk van fomaat) kan wel tot een uur in beslag nemen. Het is dus geen massa productieproces.

Het vervaardigen van een Certified Art Giclée™ is een ambachtelijk stukje werk en wordt doorgaans uitgevoerd door een masterprinter. Een groot voordeel van de Giclée is dat men met één stuks kan beginnen en op afroep (printing on demand) kan nabestellen. De opstartkosten ten opzichte van andere kunstdrukprocessen zijn zeer voordelig en men hoeft niet meteen de hele oplage af te nemen. U kunt dus later bijbestellen, wij zorgen ervoor dat er geen kleurverschil is tussen de eerste en laatste afdruk.

Houdbaarheid / levensduur

Er wordt al snel geroepen dat een print 70 tot 100 jaar meegaat. In de praktijk is dit absoluut niet waar. De houdbaarheid van giclée of fotoprint is van vele factoren afhankelijk. Wij kunnen u testresultaten laten zien waarbij de prints niet verkleuren maar wel de intken en materiaal wordt afgebroken of loslaat door blootstelling van UV. Inkten en materiaal zijn zeer belangrijk. Een bedrijf dat u Giclée prints of fotoprints aanbied voor 40,- euro per M2 of goedkoper levert prints die NIET lang houdbaar zullen zijn. Dit soort prints zijn vaak vervaardigd met een lage resolutie, gedrukt op goedkope materialen die niet zuurvrij zijn, bevatten chemicaliën als OBA (witmakers), zijn niet voorzien van een speciale coating en worden met geprint met goedkope B inkten, solvent of dye inkten. Onze zeer lange ervaring in deze markt is: GOEDKOOP IS DUURKOOP. Dat topkwaliteit niet duur hoeft te zijn bewijst Re-Art al langer. Wij hebben de ervaring dat kwaliteit beter verkoopt en dat komt u als kunstenaar altijd ten goede.
Re-Art drukt uitsluitend met uiterst betrouwbare hoog-gepigmenteerde waterbestendige archival pigment inkten. Deze inkten hebben nog altijd de langst mogelijke houdbaarheid ten opzichte van alle andere inkten.

De door ons gebruikte inkten, fotopapier, fine art papiersoorten en canvassoorten hebben uitvoerige houdbaarheidstesten ondergaan bij één van de meest toonaangevende, betrouwbare en volledig onafhankelijke inkt – media onderzoeksinstituten ter wereld : Het Wilhelm Imaging Research Institute* te Iowa in de Verenigde Staten. Daarnaast testen wij als Re-Art ook zelf op UV houdbaarheid middels de blue wool test waar we materialen blootstellen aan hoge concentratie UV licht.

Door de combinatie van de door ons gebruikte inkten, fine art papier, fotopapier en canvassoorten en de eventuele vernis of krasbestendige UV-Topcoating kunnen wij Certified Art Giclee’s vervaardigen die tussen de 50 en 300** jaar meegaan. Wij geven hierop keiharde garantie!
* Testomstandigheden en resultaten volgens het Wilhelm Imaging Research Institute : 25 graden celsius, een luchtvochtigheid van 60% en een lichthoeveelheid van 450 lux, bij een blootstelling van 12 uur per dag. Deze omstandigheden zijn vergelijkbaar met verlichting in galeries en musea, kantoren en woonkamers.

** Afhankelijk van materiaal en blootstelling UV. In de regel gaat fine art papier en 100% katoenen canvasdoeken het langste mee. Als wij tussen de 50 en 300 jaar zeggen is 50 jaar bij u in huis met veel licht en 300 jaar museum geconserveerd.

Certified Art Giclée™

Kunst is en blijft puur vakmanschap. Re-Art streeft naar de juiste bijdrage en het behoud van dit unieke vakmanschap en heeft daarom enige jaren geleden het kwaliteitskeurmerk Certified Art Giclée geïntroduceerd.
Het Certified Art Giclée™ kwaliteit keurmerk is dé Europese standaard voor originele gelimiteerde Giclée kunstdruk edities. Met het Certified Art Giclée™ komt er een onderscheid tussen originele, hoogwaardige en waardevolle museumkwaliteit Giclée’s en de inktjetprints van vaak teleurstellende kwaliteit, die wel onder de naam giclée worden aangeboden. Het Certified Art Giclée™ logo garandeert consumenten, kunstenaars, galeries en musea de allerhoogste kwaliteit en een lange levensduur van de desbetreffende Giclées en zijn altijd voorzien van een certificaat van echtheid. Certified Art Giclée™ staat ook garant voor dat er nooit meer prints worden vervaardigd dan met de kunstenaar is afgesproken. Is de oplage van een editie 25 dan zullen er nooit meer dan 25 gemaakt worden.

De houdbaarheid van een Certified Art Giclée™ ligt tussen de 50 en 300 jaar en zelfs langer*. Uiteraard is dit afhankelijk van materiaal en blootstelling van UV.

De Certified Art Giclée is altijd vervaardigd met watervaste archival pigment inkten en op zuurvrije materialen. Deze materialen zijn voorzien van een onzichtbare coating die zorgt voor een chemische reactie tussen inkt en materiaal. De minimale resolutie is 1440 dpi waardoor de afdrukken rasterloos zijn en een ongekende detaillering hebben.

De Certified Art Giclée is altijd voorzien van een zichtbaar nummer en signatuur aangebracht door de kunstenaar. De handtekening wordt dus niet meegeprint. Ook het bijgeleverde certificaat is voorzien van een nummer en signatuur en tevens mede gesigneerd door de masterprinter. Op dit certificaat staat tevens de editie oplage inclusief de EA’s vermeld.

Certified Art Giclée is zeer betaalbaar en geeft keiharde houdbaarheidsgarantie!

Certificaten met het Certified Art Giclée™ keurmerk en het GPE logo

De Certified Art Giclée™ is altijd voorzien van een certificaat van echtheid met een preeg.
Op dit echtheids certificaat staan alle belangrijke gegevens van de editie vermeld. Er staat een afbeelding van het kunstwerk op, de naam van kunstenaar, titel, website, oplage, aantal EA’s*, en masterprinter vermeld. De certificaten zijn voorzien van een preeg met keurmerk, nummering en signatuur van kunstenaar en masterprinter. Dit certificaat is tevens de garantie op lange houdbaarheid.
Certified Art Giclée kunstdrukken met certificaat onderscheiden zich van alle andere Giclée drukken in de markt op kwaliteit. Ze geven tevens de consument een betrouwbaar gevoel van een waardevolle aankoop.
*EA ook wel Épreuve d’Artiste zijn extra afdrukken welke in opdracht van de kunstenaar worden vervaardigd. Deze drukken (maximaal 10% van de oplage) maken deel uit van de oplage en behoren meestal tot de prive collectie van de kunstenaar. De kunstenaar gebruikt de EA’s vaak om weg te geven aan vrienden of bij speciale gelegenheden. Vaak als een oplage (de genummerde exemplaren) zijn uitverkocht zijn de EA’s nog het enige dat een galerie kan verkopen. Vaak worden de EA’s voor een hoger bedrag verkocht omdat het hier om de laatste exemplaren gaat. E.A’s ook wel als A.P ’s gesigneerd, wat staat voor “Artist Proof”.

Basic Giclée™

Naast de zeer hoogwaardige Certified Art Giclée™ levert Re-Art ook Basic Giclée™.
De Basic Giclée™ is een goedkoper alternatief van giclée kunstdrukken. De Basic Giclée is een prachtige Giclée kunstdruk echter heeft deze niet de houdbaarheid en eigenschappen van de Certified Art Giclée.

De Basic Giclée is een betaalbare kunstdruk maar nog altijd van een hogere en betere kwaliteit dan de meeste goedkope aanbieders of printen die men bij de Ikea, Blokker of tuincentra’s aanbied. De houdbaarheid is nog steeds zeer lang maar wij geven geen garantie zoals bij Certified A rt Giclée, De Basic Giclée™ heeft iets minder kleurbereik, de doortekening is iets lager en hij wordt met een lagere resolutie geprint. Er is geen grote keuze aan materialen die men wel bij Certified Art Giclée heeft.

De Basic Giclée is een mooi alternatief voor de beginnende kunstenaar.
 

Welke voordelen biedt een Giclée van Re-Art de kunstenaar?

Printen op afroep. (Pinting on Demand)

Het grootste voordeel van de Giclée techniek is dat het niet meer nodig is om de oplage in zijn geheel te laten drukken. U hoeft dus geen grote investering te doen die wel nodig is bij een zeefdruk, ets of steendruk editie.

Wij maken gebruik van “Printing on Demand”. U kunt bij ons altijd op afroep bestellen en dus beginnen met één afdruk en als deze is verkocht weer bijbestellen. Wij garanderen dat de laatste afdruk exact gelijk is aan de eerste goedgekeurde afdruk. Zelfs als er maanden/jaren tussen de bestellingen zitten zorgen wij middels colormanagment voor een constante afdrukkwaliteit.
U heeft een laag financieel risico en geen opslagprobleem wat u wel heeft bij de andere druktechnieken.

Kosten zijn snel terug verdiend

De opstartkosten zijn relatief laag en meestal maakt men al winst bij verkoop van het eerste exemplaar. Bij een volledige verkoop van een editie kan deze tot 3x meer opleveren dan het verkochte origineel.

Keuze uit zeer vele materialen

Wij bieden u een enorme keuze aan materialen op zowel canvas als papier om zo veel mogelijk het karakter van uw origineel te behouden. Daarnaast zijn er vele afwerkingen van uw prints mogelijk waaronder Diasec, MuseAcrylic, Certified Liquid Gloss & inlijstingen

Vrijheid in formaatkeuze

U heeft vrijheid in de keus van het formaat. Wij kunnen uw grote kunstwerk verkleinen en uw kleine kunstwerk vergroten. Kunstwerken opgenomen met onze Cruse camera kunnen wij zelfs 4x (400%) vergroten zonder detail verlies.

Meervoudige verkoop van het kunstwerk zonder afstand te doen van het origineel

Garantie op kleurechtheid en houdbaarheid

Wij geven keiharde garantie op de houdbaarheid van de de door ons vervaardigde Giclée’s. Wij leveren een bijhorend certificaat wat deze garantie waarborgt. De door ons vervaardigde Certified Art Giclée’s hebben een houdbaarheid (afhankelijk van materiaal) tussen de 50 en 300 jaar.

Hoge uniciteitwaarde door certificaat van echtheid

De inmiddels internationaal bekende Certified Art Giclée certificaten geven de galerie en consument een vertrouwd gevoel waardoor met sneller een kunstwerk aankoopt

Uitgebreide mogelijkheden tot digitale beeldbewerking

Tijdens de opstart (ook wel proofing fase genoemd) zullen wij alle oneffenheden verwijderen en zorgen dat de afbeelding 100 procent haaks is en er geen verlies van uw beeld zal zijn. Middels digitale beeldbewerking en geavanceerde kleurcorrecties kunnen wij zelfs uw kunstwerk volledig veranderen of een compleet nieuwe uitstraling geven.

Perfecte kleurbenadering en kleurcorrectie mogelijkheden

Door onze lithografische achtergrond zijn wij opgegroeid met kleur, kleur en nog eens kleur.
Wij weten als geen ander het uiterste uit alle software en apparatuur te halen zodat uw reproductie uw origineel zo dicht mogelijk wordt benaderd. Wij maken onze eigen ICC profielen en kalibreren onze apparatuur wekelijks.

U kunt aanwezig zijn tijdens het proces*

Om de perfecte reproductie te kunnen vervaardigen is het voor ons van belang ons in te leven in de kunstenaar. Wij stellen het op prijs dat de kunstenaar tijdens de opstartfase aanwezig is om zodoende gezamenlijk tot een perfecte afdruk te komen. (*Aleen in geval van “Certified” proofing!)

Professionele beeld-archivering

Na goedkeuring van het masterbestand tijdens de prooffase wordt deze digitale master dubbel gearchiveerd. Tevens houden wij een digitale master online voor eventuele reprints zodat u zeker kunt zijn dat wij altijd de juiste afbeelding gebruiken bij eventuele herdrukken.

Hoge stabiliteit in productieproces

Wij maken enkel gebruik van topproducten en onze inkten, canvassen en papiersoorten zijn uitgekozen op hun hoogwaardige eigenschappen. Mede hierdoor kunnen wij een stabiel productieproces garanderen. Onze Archivel pigment inkten, materialen en printers zijn de beste in hun soort.

Milieuvriendelijk procedé

Onze inkten zijn chemievrije watergedragen inkten en hebben geen schadelijk effect op het milieu. Onze canvas en papiersoorten zijn voornamelijk opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen, ph-neutraal en vrij van chemische witmakers en verlijmingsmiddelen.

Share this: